Συντήρηση παγωτομηχανών

Οι παγωτομηχανές είναι τα μηχανήματα εκείνα που παράγουν το φρέσκο παγωτό soft ice, που δεκάδες μικροί και μεγάλοι γεύονται κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο ! Τι συμβαίνει όμως τη συντήρησή τους; Πως θα επιμηκύνει ένα κατάστημα τον μέσο όρο ζωής ενός μηχανήματος; Χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση μιας παγωτομηχανής;

 

Οι μηχανές παγωτού είναι βαριάς χρήσης μηχανήματα που σημαίνει ότι χρειάζονται σχολαστική συντήρηση. Τόσο κατά την διάρκεια της χρήσης το καλοκαίρι όσο και στο κλείσιμο της σεζόν καθώς και πριν το άνοιγμά της την Άνοιξη.

 

Η συντήρηση μιας παγωτομηχανής χωρίζεται σε 2 φάσεις:

 

Συντήρηση κατά την διάρκεια χρήσης του καλοκαιριού.

 

Το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια που χρησιμοποιούμε τακτικά τις παγωτομηχανές, η συντήρηση εστιάζεται αποκλειστικά στη λίπανση της μηχανής καθώς και στον τακτικό καθαρισμό της. Ανάλογα τον τύπο της μηχανής, το καθάρισμα θα χρειάζεται από κάθε μέρα(παγωτομηχανές όχι τόσο ποιοτικές) έως 1 φορά την εβδομάδα μόνο, όπως οι παγωτομηχανές της εταιρείας FrozenBAR. Οι συγκεκριμένες μηχανές παγωτού χρειάζονται καθάρισμα και λίπανση μόνο μια φορά την εβδομάδα, εφόσον υπάρχει η στοιχειώδες κατανάλωση προϊόντος – δηλαδή 20-30 μερίδες / ημέρα.

 

Εφόσον τηρούνται αυτές οι μερίδες, τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καθαρίζει τη παγωτομηχανή μόνο μια φορά την εβδομάδα. Κατά την διάρκεια του καθαρισμού, ρίχνουμε άφθονο νερό στους κάδους της μηχανής έτσι ώστε να ξεπλυθεί από τα υπολείμματα παγωτού και αποσυναρμολογούμε το εμπρόσθιο μέρος(κάνουλες,κυλίνδρους,κτλ). Στο παρακάτω βίντεο γίνεται μια ανάλυση σχετικά με τον καθαρισμό της παγωτομηχανής.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι είναι και αυτό της λίπανσης. Αμέσως μετά το καθάρισμα και πριν τοποθετήσουμε τα λαστιχάκια στις ειδικές περιοχές, τοποθετούμε λιπαντικό έτσι ώστε να μην έχουμε τριβές και να μονώσουμε τις όποιες τρύπες μεταξύ των ενώσεων.

 

Εάν γίνεται σχολαστικό καθάρισμα και λίπανση καθόλη την διάρκεια χρήσης του καλοκαιριού, τότε η μηχανή παγωτού δε θα χρειαστεί τίποτα εξτρά από συντήρηση, εκτός κι αν παρουσιάσει κάποια έκτακτη βλάβη.

 

Συντήρηση κατά το κλείσιμο της σεζόν

 

Στο κλείσιμο κάθε σεζόν, θα πρέπει να γίνει σχολαστικό καθάρισμα, να στεγνώσει εντελώς η μηχανή (να μην έχει κρατημένες σταγόνες ή υγρασία στους κυλίνδρους,κτλ) και έπειτα να κλείσετε τη μηχανή παγωτού με sealing film. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τις σκόνες να εισέλθουν στο εσωτερικό της μηχανής όπως επίσης και τυχόν σκουριά ή υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό να τυλίξετε την μηχανή με συσκευαστικό φιλμ, καθώς αποφεύγετε μελλοντικές ζημιές!

 

Συντήρηση πριν το άνοιγμα της νέας σεζόν

 

Πριν το άνοιγμα για την νέα σεζόν, η εταιρεία εξοπλισμού εστίασης που σας έχει προμηθεύσει την παγωτομηχανή, θα σας ενημερώσει για τις όποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε. Συνήθως, πρέπει να την δει ένας ψυκτικός έτσι ώστε να συμπληρώσει εάν χρειάζεται υγρά καθώς και να αλλάξει τους ιμάντες εάν έχουν υποστεί φθορά.

 

Με ένα μικρό κόστος συντήρησης, αποφεύγετε τυχόν ζημιές μέσα στη σεζόν όπου θα σας αποφέρουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ρωτήσετε την εταιρεία που την προμηθευτήκατε έτσι ώστε να σας κατευθύνει με τις σωστές οδηγίες για την συντήρησή της.

 

Κάνοντας σχολαστική συντήρηση τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όσο και στο κλείσιμο/άνοιγμα της σεζόν, η παγωτομηχανή σας θα κρατήσει για αρκετά χρόνια και θα προσφέρει το ίδιο ποιοτικό παγωτό, όπως την πρώτη φορά!

About the Author